Ugrás a fő tartalomra

Nyenye-nyunya

Ez a szó eredetileg a meghatározhatatlanságra utal. Hogy ez valami... izé. Amit a tányéron meglátva arra gondol az ember, hogy bizonyára ehető, de nehéz lenne konkrét néven nevezni. Sem főzelék, sem más köret. Illetve ha akarom, köret, ha akarom: főétel.

Sokminden ihlette és sokmindenhez hasonlít.

Mégsem lesz kétszer egyforma.

Ennek talán az az oka, hogy szeretek rögtönözni, tulajdonképpen jobban, mint precízen leírt receptek szerint főzni. A férjem épp fordítva: neki a leírt receptek jelentik a biztonságot és a garanciát arra, hogy az ebéd finom lesz. Mióta elolvastam Polcz Alaine szakácskönyvét, még jobban felbátorodtam. A nagyszerű tanatológus ugyanis szintén hozzám hasonlóan, mondhatni kreatívan főz: mindig abból, ami éppen van. 

A kreatív főzéshez való kedvet örökölte a nagyfiam, míg a lányom inkább a receptekkel van barátságban. A kicsi pedig egyelőre megállt a rántotta és kása készítésénél. 

Ami a nyenye-nyunyában jó, hogy én ugyan kreatívan módosítgatom, a lányom mégis képes arra, hogy megragadta az egyik konkrét állapotát, és időnként előállítja a kollégiumi kis teakonyhában, ha már nagyon éhes.


Van néhány fix pont ebben a receptben.

Először is, hogy van benne kockázott szalonna (vagy bacon), zöldség, fűszer és esetleg valami köret. Ami lehet egy szelet kenyér akár.

A szalonnával indul a történet. Egy kevés zsiradékon megpirítom, amikor ropogósra sült, lehalászom a nagyját, és félreteszem egy kisebb tálkában. 

A zsiradékban megpirítom a fokhagymát, ha teszek bele aznap éppen. Vagy néhány zsálya levelet pirítok meg kissé. Persze a zsályát is leszedem a zsiradékról, a szalonnapörcök tetejére. Ennek annyi az értelme, hogy a végén, amikor majd felkínálom, mindenki maga teheti a tányérjára a ropogós pörcöt és a zsálya-csipszet. Ez utóbbi ötletét a piacon nyertem az egyik életvidám kofaasszonytól, aki bizalmasan elmesélte nekem, hogy ő ezt mennyire szereti: ha olajban süt valamit, ki nem hagyná. Persze arra figyelni kell, hogy ez csak teljesen friss zsályával jó, amit én általában megmosok és egy konyharuhával leitatgatom róla a vizet. Aztán fogom a födőt, a forró olaj fölé tartom, hogy a sercegő zsiradék ne fröcsögjön szanaszét, és úgy eregetem bele óvatosan a gyantás tapintású levélkéket. Amint abbahagyta a sercegést, már szedem is kifelé. Na jó, néha megfordítom, ha olyanom van. (Édesapám emlékére őrizgetek tőle egy nagylevelű zsályabokrot, aminek a levelei akkorák, mint egy leveses kanál feje - ezekből aztán szapora a zsálya-csipsz!)

Az ilyen módon ízesített zsiradékba aztán beleszórom a rendelkezésre álló zöldségeket. Majdnem puhára párolom, fűszereket szórok a tetejére, és belekeverem a megfőtt rizst vagy tésztát vagy üvegtésztát. Vagy éppenséggel nem teszek bele semmit, csak elzárom a tűzhelyet és szétosztom tányérokra a nyenye-nyunyát, és szelek mellé a kovászos kenyérből.

Milyen zöldség kerülhet rá? Tulajdonképpen bármilyen, készítettem már cukkinivel, padlizsánnal, répával, céklával is többek között.

De tökéletesen megfelel hozzá bármilyen fagyasztott zöldségkeverék is. 

Fűszerezésnél okvetlenül vegyük figyelembe, hogy a szalonna már eleve nagyon sós szokott lenni. Ha mégse eléggé sós a zöldség, mondjuk azért, mert óriási adagot készítek, viszont csak kevés szalonnával, akkor még adok hozzá valami izgalmas fűszerkeveréket. Kedvencem a Kotányi Grill zöldség fűszere, de szója szósszal is csodás. Egyszer nagyon megborítottam - na, akkor ehetetlenül sós lett. Kellett még hozzá egy kis nyenye-nyunyát keverni, hogy megmentsem az asztal mellett éhező emberiség számára. 

Amikor céklából készítettem, lereszeltem előtte a nyers céklát. És talán póréhagymát sütöttem alá. Amikor kedvem van hozzá, a kissé sült hagymát is kihalászom a cékla előtt, de csak azért, hogy színesebb legyen az ebéd - a cékla ugyanis mindent egyenletesen befog. Én pedig szeretem, ha szép színes az étel a tányéromon. Megfigyelésem szerint másoknak is örömet okoz a szép tányér. Olyannyira, hogy egy ismerős nagycsaládnak ez az ünnepi ebédjének a neve: Széptányér. És képzeljétek, az is leírhatatlan recept, illetve éppen ilyen sokféleképpen változó. A lényeg, hogy minél többféle színű étel legyen a tányéron. Ráadásul gyorsan. Ezért aztán a gyors rizs és színes zöldségkonzervek alkotják a gerincét.

A céklás nyenye-nyunyában az a jó, hogy reszelt állapotjában gyorsan elkészül a cékla. Persze ezt a változatot őrölt köménnyel szórom meg.

Köretnek azért jó az üvegtészta, mert azt szinte nem is kell főzni. A látványát is kedvelem: szép áttetsző tészták a színes zöldség között. 

De rizzsel is jó. 

A rizst többnyire beáztatom előtte pár órára, hogy könnyebben emészthető legyen.

Többnyire gluténmentesen készítem, mert megfigyeltem, hogy jót tesz a család emésztésének időnként. 

Vagy kovászos kenyérrel.

Esetleg főtt orsó, csiga vagy penne tésztával.

Ja igen, és ahogy az áldott emlékű Polcz Alaine-től tanultam: ha nem úgy sikerült az étel, ahogy elképzelted, nem kell szabadkozni. Mondd azt: pont így szerettem volna. És mosolyogj!



A blogom tartalomjegyzéke

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ki hallott már ilyet?

Ki hallott már ilyet?! Fül-her-pesz? Ráadásul az övsömör vírusa okozza? (És főleg: hogy lehet ebből minél gyorsabban kijönni?) Gyönyörű jelmezt kaptam a Háború és béke első jeleneteiben. Elegáns padlizsánszínű estélyi, kesztyűvel, kis stólával, kis színházi táskával, finom mívű, fényes ékszerekkel. Hozzá hol banán- hol paradicsomkontyot fésültek fodrászaink fürge ujjai. Egy szó, mint száz: teljes mértékben elégedett voltam ezzel az "outfittel". Elégedetten mustrálgattam magam a kisebb-nagyobb tükrökben. Ez az az életérzés, amiért különösen is izgalmas számomra az operajátszás. Nagyon szeretek játszani. Szeretek énekelni is. Szeretem a zenei kihívásokat. Nem bánom, ha meg kell dolgozni az eredményért. Prokofjev műve sem adta könnyen magát. Hónapokkal előbb kezdtük az ismerkedést, a szokásos prüszkölésekkel. Mert nem elég, hogy rengeteg a kórusanyag, rengeteg a szöveg, de ráadásul oroszul! Ki emlékszik már arra! Persze, az előző évezredből itt maradt matrónaként nem jelent szám...

Felviszel

Amikor meghallgattam az eredetit, az angolt, összeszorult a szívem, és önkéntelenül folyni kezdett a könnyem. És nem csak azért, mert maga a szám igazán könnypedálos. Előtte nap tudtam meg, hogy apu kórházba került . Mikor ezt a dalt meghallottam, éreztem: üzenet ez nekem.  De nem akartam tudomást venni róla.  Amikor a műtőorvossal beszéltem, és azt mondta, hogy jövő kedden akár haza is engedik, annyira jó állapotban van, gyorsan elkezdtem kutatni idősotthon után. Mert azért mégis... Amikor a kórussal próbáltunk a hanganyag felvételére, szinte hálás voltam a sok kacagásért, ami a sutácska szöveg miatt csendült fel innen-onnan. Legalább nem kellett megmagyarázni fancsali ábrázatomat. Amikor a műtét után megkérdeztem, mit hozzak neki, mi esne jól, sajtot kért. Belefacsarodott a szívem, mert rögtön az ugrott be: "Édes fiacskám, egy kis sajtot ennék", de elhessegettem a rossz előérzeteket.  Amikor a szubintenzív őrzőben beszéltem az osztályvezető orvossal, és mondta, hogy kic...

Nőgyógyászat

A lépcső aljában megállok. Kellemes, jóindulatú félhomály a széles, büszke lépcsőházban, tartózkodó nagyúri elegancia. Szép lassan elindulok fölfelé. Biztos, hogy ide kellett jöjjek? Eszembe jut a taxisofőr tapintatos várakozása. Csak azután indult tovább, hogy a metsző szélben elvánszorogtam a hatalmas kapuig, és beléptem ebbe a hatalmas előtérbe. Mintha egy nagy bál után érkeztem volna, megkésett vendégként. Lépegetek fölfelé az elcsendesedett előcsarnokban. Megkönnyebbülten veszem észre az üvegkalitka mögött szótlanul kornyadozó portást: Elnézést, ügyelet van? Igen, balra, a szülészeten. Nekem csak nőgyógyászat kell. Az is ott van. Lassan döcörgök tovább. Habár a lázam megszűnt, a szédülés még nem. A szülőszoba előtt két kékruhás beszélget - láthatóan kórházi öltözékben. A férfi néhány udvarias szó után visszamegy. A nő marad. Nézem: nem személyzet. Pedig nadrágban van. A folyosón ülők felugranak, hozzásietnek. Na, azért ezt irigylem a romáktól. Nem hagyják magára a rokont a k...