Anya, ezt okvetlenül meg kell jegyezni, írd le! - jött a kérés.
Mert szeretek improvizálni, szeretem, ha az otthon található alapanyagokból össze tudok dobni valamit. Izgalmas kihívás, környezetbarát szemlélet, meg hasonlók.
Ezért nincs kétszer ugyanaz az étel nálam, esetleg rendkívül hasonló. Még a kenyérsütés is nagyjából érzésre megy már - hiába, hogy pont ezt nem szerettem anyu konyhaművészetében. "Érzésre!" volt a fő mértékegység. Esetleg egy "hogy jó legyen".
De nincs türelmem méregetni, pláne, ha a gondosan lemért mennyiséghez még hozzá kell adni vagy elvenni belőle, "hogy jó legyen".
Hát elmesélem.
1. Fogom a csirkemellet, közepesen vékony szeletekre vágom, és vagy besózom - akkor rögtön felhasználható, vagy bepácolom némi mustárral, és egy üvegedénybe vagy kisfazékba teszem pár órára (vagy napra). Persze öntök rá annyi étolajat, hogy ellepje, mert így elzárom a levegőben lévő bomlasztó elemektől.
2. Kell 2 szép zsenge cukkini. Vagy több. Vagy kevesebb. Nagyobb társaságnak minimum kettő. Nálunk amúgy terem cukkini. Akinek volt már ilyen, az tudja, hogy a cukkini arról híres, hogy egyszerre terem sok.
Ha sikerül zsengén leszedni, akkor meg lehet főzni és enni a belét és a magjait is, mert olyan, mint az uborkában - kicsit sem zavaró.
A cukkinit fél centis karikákra vágom. Nem hámozom meg, így szebb. Úgyis vegyesen raktam a sárga és zöld cukkini-karikákat a tepsibe.
3. Előveszem a tepsit, kis olajat öntök az aljába, és megszórom száraz rizzsel. Vagy quinoával.
4. Elkezdtem rétegezni: cukkini, husi, hagyma, esetleg fokhagyma, paradicsom, megszórom sóval vagy fűszersóval (Kotányi grill zöldség a kedvencem), megint rizs, cukkini stb...
Nem baj, ha jóval magasabb lesz a rakás a tepsi pereménél. Mondjuk arra figyelek, hogy amikor már a pereme fölött van, pár centivel beljebb rakom az emeleteket, hogy ha meglevesedik, még ne folyjon rögtön a sütő aljába. A rizs úgyis gyorsan felszívja.
A felső réteg nálam cukkini, azon sajtszeletek és bacon. Vagy csak bacon, ha tejérzékeny egyén fogyasztja.
5. Betolom a sütőbe, 180 fokra állítom, és addig sütöm, míg elkészül.
Ha esetleg nem ereszt elég levet a sok zöldség (ez a vége felé már látszik), alá öntök kevés forró vizet.
Eddig ízlett azoknak, akik meg merték kóstolni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése