Mivel többen kértétek, leírom, de előre szólok, hogy nincs pontos mérték benne. Mert eddig minden egyes alkalommal pont máshogy csináltam. (Mint a nyenyenyunyát, de arról majd máskor írok.)
A lényeg, hogy legyen benne zabpehely, cukor, valamilyen mag, tojás, olaj. Az összes többi a te kreativitásodra van bízva.
Én úgy csinálom, hogy gondolok egyet, és beleborítok a fehér tálamba egy adag zabpelyhet, néha csak a finomat, néha a nagyszeműt, néha mindkettőt. Egy kis sütőport is rászórok, egy csipet sót, vaníliás cukrot, cukrot, durvára tört magvakat (például szotyolát, kesudiót, szezámmagot, diót, mandulát vagy mogyorót), esetleg mazsolát, apróra darabolt gyümölcsöt. Összekeverem egy villával. Rátörök pár tojást, beleborítok egy nagyobb löttyenet olajat, és még egyszer megkeverem a villával. Nem baj, ha darabos, csak legyen nagyjából egyenletes az anyaga. Tegnap elrontottam, túl lágy lett a tésztája, ezért sütés közben összenőtt, külön szét kellett vágnom utólag. Úgyhogy azt javasolom, ha neked is túl lágy lesz, akkor ne bajlódj a kupacokkal, borítsd a tepsibe, simítsd le egyenletesre, és amikor már majdnem megsült, akkor darabold a kívánt méretre, és süss rajta még egy verset.
Amúgy meg rendesen sütőpapírra szedem evőkanállal, amit időnként megvizezek, hogy ne ragadjon rá. Amikor minden kupac a sütőpapíron guggol, vizes villával egyenletesre lenyomogatom a tetejüket.
180°C -ra előmelegített sütőben megsütöm.
Amikor már jó illata kezd lenni, akkor még pár percig bent hagyom, mert ropogósra sülten szeretem. De puhán is jó.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése